Waarom je B-vitamines overdag moet nemen en kalmerende kruiden 's avonds

Posted by Sophie Flohil on

Waarom je B-vitamines overdag moet nemen…

Kan je alle supplementen op elk moment van de dag nemen? Of moeten we rekening houden met ons natuurlijke bioritme en kijken welke nutriënten daar het beste bij passen? 

We weten allemaal dat een gezond dag-nacht ritme essentieel is voor ons welzijn. Een slimme manier om ons natuurlijke ritme te ondersteunen, is door supplementen op het juiste moment van de dag te nemen. In deze blog bespreken we waarom B-vitamines het beste overdag ingenomen kunnen worden en kalmerende kruiden juist 's avonds. Daarnaast gaan we in op de rol van energie en cortisol in je dagelijkse ritme.
B-vitamines: Een energieboost voor overdag
B-vitamines, zoals B1 (thiamine), B2 (riboflavine), B3 (niacinamide), B6 (pyridoxaal-5-fosfaat) , B11 (folaat) en B12 (methylcobalamine), zijn essentieel voor het energiemetabolisme. Ze helpen je lichaam om voedsel om te zetten in energie, ondersteunen de hersenfunctie en bevorderen een gezonde stofwisseling.
Waarom overdag?
  1. Energieproductie: B-vitamines zijn cruciaal voor het produceren van energie. Door deze vitamines 's ochtends te nemen, zorg je ervoor dat je lichaam de hele dag voldoende energie heeft.
  2. Mentale Helderheid: Vitamine B6 en B12 ondersteunen je cognitieve functies en kunnen je concentratie en focus verbeteren, wat vooral nuttig is tijdens werk- of schooluren.
  3. Vermindering van vermoeidheid: Deze vitamines helpen om vermoeidheid en uitputting tegen te gaan, waardoor je productiever kunt zijn gedurende de dag.
Kalmerende Kruiden: ontspanning voor de avond
Kalmerende kruiden zoals valeriaan, citroenmelisse, kamille en reishi staan bekend om hun ontspannende en slaapbevorderende eigenschappen. Ze helpen je lichaam en geest te ontspannen en bereiden je voor op een goede nachtrust.
Waarom 's avonds?
  1. Bevordering van slaap: Kalmerende kruiden kunnen je helpen sneller in slaap te vallen en je slaapkwaliteit te verbeteren.
  2. Vermindering van stress en angst: Deze kruiden kunnen helpen bij het verminderen van stress en angst die zich gedurende de dag hebben opgebouwd, waardoor je rustiger en meer ontspannen de nacht ingaat.
  3. Ondersteuning van het circadiaans ritme: Door 's avonds kalmerende kruiden te nemen, ondersteun je je natuurlijke slaap-waakcyclus, wat essentieel is voor een gezond dagritme.
De rol van energie en cortisol in je dagritme
Cortisol, een hormoon dat door de bijnieren wordt geproduceerd, is 's ochtends van nature het hoogst en neemt gedurende de dag geleidelijk af. Energie en cortisol spelen een cruciale rol in het reguleren van ons dagritme. 
Energie en cortisol in de ochtend:
  • Ochtendpiek: Het cortisolniveau piekt in de vroege ochtend, wat helpt om ons wakker en alert te maken. Dit is een van de redenen waarom het nemen van B-vitamines in de ochtend zo effectief is; het ondersteunt deze natuurlijke energieboost.
  • Start van de dag: De verhoogde cortisolspiegel in de ochtend helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en geeft je de energie die je nodig hebt om je dag te beginnen.
Energie en cortisol in de avond:
  • Afname van cortisol: naarmate de dag vordert, neemt het cortisolniveau af, wat helpt bij het voorbereiden van je lichaam op rust en herstel. Voor de slaap moet je cortisolniveau op een laag niveau zijn. 
  • Voorbereiding op slaap: Het nemen van kalmerende kruiden in de avond ondersteunt deze natuurlijke afname van cortisol en helpt bij het ontspannen van lichaam en geest, waardoor je je beter kunt voorbereiden op een goede nachtrust.
Conclusie
Het juiste gebruik van supplementen kan een grote impact hebben op je dagritme en algehele welzijn. Door B-vitamines overdag te nemen, ondersteun je je energieniveaus en cognitieve functies. Kalmerende kruiden helpen 's avonds om stress te verminderen en je slaapkwaliteit te verbeteren. Begrip van de rol van energie en cortisol in je dagritme kan je helpen om deze supplementen op de meest effectieve manier te gebruiken, waardoor je een gezond en evenwichtig leven kunt leiden.

← Older Post