Op welke systemen in het lichaam heeft chronische stress invloed?

Posted by Sophie Flohil on

10 min

Wanneer je onder constante spanning staat, dan is er sprake van chronische stress. Je lichaam maakt dan continu adrenaline maar ook cortisol aan. Dit heeft een groot effect op de volgende systemen in je lichaam:

Ademhalingssysteem en het hart   

Tijdens een stressreactie adem je sneller om zo snel mogelijk zuurstofrijk bloed naar je lichaam te verdelen. Ook je hart gaat sneller pompen om je spieren te voorzien van voldoende zuurstof om in actie te kunnen komen. De stresshormonen zorgen ervoor dat je bloedvaten samentrekken en leiden op deze manier meer zuurstof naar je spieren, maar hierdoor stijgt dus ook je bloeddruk. Wanneer dit vaak tot chronisch gebeurt, heb je een te hoge bloeddruk, wat ook schade aanricht aan bloedvaten en hartproblemen kan veroorzaken. 

Spijsverteringsstelsel

Stress verhoogt ook je spijsverteringsstelsel, omdat alle energie wordt vrijgemaakt voor de spieren die in actie moeten komen. Daardoor stop je tijdelijk met het produceren van maagzuur en met het verteren. Je darmen zorgen dat ze alle voedingsstoffen die aanwezig zijn, versneld afgeven aan de bloedbaan voor meer beschikbare energie. 

Wanneer dit op lange termijn gebeurt, krijg je last van het niet goed kunnen verteren van je voeding. Een maag die onvoldoende maagzuur produceert, leidt tot brandend maagzuur of tot onverteerde proteïne resten, wat leidt tot gasvorming en rotting. En je kunt last krijgen van obstipatie of diarree. 

Bloedsuikerspiegel 

Onder stress produceert je lever extra bloedsuiker (glucose) om je een energie boost te geven. Wanneer je echter onder chronische stress staat, dan kan je lichaam deze extra glucosepiek mogelijk niet bijhouden. Je bloedsuikerspiegel is dan chronisch verhoogd, wat leidt tot een vergroot risico op het ontwikkelen van diabetes type 2.

Spierstelsel

Je spieren spannen zich aan om zich voor te bereiden op eventuele actie. Wanneer je constant onder stress staat, krijgen je spieren niet de kans om weer terug te komen in een  ontspannen status. Strakke spieren veroorzaken hoofdpijn, rug- en schouderpijn en lichaamspijnen. 

Seksualiteit en voortplantingssysteem

Stress is uitputtend voor lichaam en geest. In situaties van aanhoudende stress produceert het lichaam veel stresshormonen, namelijk adrenaline en cortisol. De energie en de bouwstoffen die overblijven om andere belangrijke hormonen aan te maken, zoals onze voortplantingshormonen, raken uitgeput. En aangezien adrenaline gaat over leven of dood, zal dit systeem altijd voorkeur krijgen. Bij chronische stress worden er dus veel minder voortplantingshormonen aangemaakt, wat gevolgen heeft voor de testosteronproductie, de productie van progesteron, en daarmee voor je libido. Ook leidt het voor vrouwen tot onregelmatige, zwaardere of pijnlijke menstruaties. Chronische stress kan ook de fysieke symptomen van de menopauze versterken.

Last but not least; 

Immuunsysteem

In situaties van stress ben je gebaat bij een actief immuunsysteem. Omdat het je in geval van nood kan helpen bij het voorkomen van infecties of om wonden te genezen. Wanneer je stresshormonen steeds je immuunsysteem op scherp zetten, dan raakt het immuunsysteem uitgeput. Mensen die onder chronische stress staan, zijn hierdoor juist vatbaarder voor virale ziekten zoals griep en verkoudheid en voor andere infecties en maken juist sneller ontstekingen aan. Stress kan ook de tijd verlengen die nodig is om te herstellen van een ziekte of blessure.

Newer Post →