Happiness chemicals: je innerlijke “geluksfabriek.”

Posted by Sophie Flohil on

Gelukschemicaliën zijn neurotransmitters en hormonen die verantwoordelijk zijn voor het reguleren van positieve emoties, motivatie en welzijn. Deze stoffen worden door je lichaam aangemaakt en beïnvloeden je humeur, focus, en zelfs je sociale interacties.

De vier meest bekende gelukschemicaliën zijn:

  • Dopamine: Verantwoordelijk voor motivatie en beloning.
  • Serotonine: Speelt een rol in geluk en welzijn.
  • Oxytocine: Bekend als het "knuffelhormoon," zorgt voor verbinding en vertrouwen.
  • Endorfine: Verlicht pijn en geeft een gevoel van euforie.
  1. Dopamine

Dopamine wordt vaak de "motivatie- en beloning chemical" genoemd. Wanneer je een taak voltooit, een doel bereikt of zelfs wanneer je een compliment krijgt, komt dopamine vrij. Dit zorgt voor een gevoel van voldoening en motivatie om door te gaan. Het speelt een belangrijke rol in leren, productiviteit en zelfvertrouwen.

Hoe activeer je dopamine?

Stel kleine doelen en bereik ze: Het stellen van kleine, haalbare doelen en deze voltooien, helpt om dopamine vrij te laten komen. Of het nu gaat om het opruimen van je huis of het afronden van een werkproject, elk voltooide taak triggert deze beloning chemical.

Doe aan lichaamsbeweging: Fysieke activiteit stimuleert de aanmaak van dopamine. Zelfs een korte wandeling kan al bijdragen aan een positieve stemming.

  1. Serotonine

Serotonine is een cruciale chemische stof voor het reguleren van stemming, zelfvertrouwen en slaap. Een tekort aan serotonine wordt vaak in verband gebracht met depressie en angst, terwijl voldoende serotonine je een gevoel van rust en tevredenheid geeft.

Hoe verhoog je serotonine?

  • Blootstelling aan zonlicht: Regelmatig in de zon zijn, verhoogt de productie van serotonine. Zelfs een korte wandeling buiten kan al helpen.
  • Voedingsmiddelen zoals kalkoen, noten, zaden en bananen bevatten het aminozuur tryptofaan, een voorloper van serotonine.
  • Studies tonen aan dat het actief beoefenen van dankbaarheid serotoninespiegels kan verhogen. Schrijf dagelijks drie dingen op waarvoor je dankbaar bent om deze chemische stof te stimuleren.
  1. Oxytocine

Oxytocine wordt vaak het "liefdeshormoon" of "knuffelhormoon" genoemd. Het is verantwoordelijk voor gevoelens van vertrouwen, verbondenheid en liefde. Het speelt een cruciale rol in relaties, zowel romantisch als vriendschappelijk, en zorgt voor een diep gevoel van emotionele verbondenheid.

Hoe activeer je oxytocine?

  • Fysiek contact: Knuffelen, aanraken of zelfs hand in hand lopen met een geliefde kan oxytocine vrijmaken.
  • Tijd doorbrengen met geliefden: Sociale interacties, zoals tijd doorbrengen met vrienden en familie, kunnen de productie van oxytocine verhogen.
  • Oprechte complimenten geven: Het geven van complimenten of het ontvangen van waardering kan de aanmaak van oxytocine stimuleren.
  1. Endorfine

Endorfines zijn het lichaamseigen pijnstillersysteem en ze komen vrij als reactie op stress of fysieke pijn. Ze zorgen voor een gevoel van euforie en verminderen het gevoel van ongemak. Denk maar aan het beroemde “runner’s high” dat sommige mensen ervaren na intensieve training.

Hoe verhoog je endorfine?

  • Lach regelmatig: Lachen, vooral in sociale situaties, verhoogt de aanmaak van endorfine.
  • Doe aan intensieve lichaamsbeweging: Hardlopen, fietsen of andere vormen van cardio zorgen voor een verhoogde endorfineproductie.
  • Pikante voeding: Het eten van pittig voedsel kan de aanmaak van endorfines stimuleren, omdat je lichaam pijnsignalen verzendt die vervolgens worden gecompenseerd door endorfines.

Al deze ‘chemicals’ werken samen om een gevoel van welzijn, tevredenheid en verbondenheid te creëren. Als één van deze chemicals uit balans is, kan dat leiden tot negatieve gevoelens zoals stress, depressie of angst. Gelukkig kun je met eenvoudige veranderingen in je dagelijkse routine deze gelukschemicaliën stimuleren en je algehele welzijn verbeteren. 

Bronnen:
Harvard Health Publishing. (2021). "The four 'happiness' chemicals that can affect your mental health." https://www.health.harvard.edu
Psychology Today. (2019). "Dopamine: The pathway to pleasure." https://www.psychologytoday.com
Healthline. (2022). "Oxytocin: The love hormone." https://www.healthline.com
WebMD. (2023). "Serotonin: Functions, Normal Range, Side Effects, and More." https://www.webmd.com
Voedingscentrum. (2023). "Endorfines en je stemming." https://www.voedingscentrum.nl

← Older Post