Even pauzeren: Waarom rustig aan doen goed is voor je gezondheid..

Geplaatst door Sophie Flohil op

In onze drukke maatschappij lijken we constant aangemoedigd te worden om harder te werken, meer te doen en altijd productief te zijn. Rennen van hot naar her, to-do lijstjes afwerken, deadlines halen... Even ontspannen zit er vaak niet in. Toch is het juist die rust die essentieel is voor onze gezondheid, zowel lichamelijk als geestelijk.

Waarom rustig aan doen zo goed voor je is?

 1. Stress verminderen
  Stress is een sluipmoordenaar. Te veel stress kan leiden tot angst, slapeloosheid, burn-out en zelfs lichamelijke klachten. Door even pas op de plaats te maken en te ontspannen, geef je je lichaam de kans om te resetten en stresshormonen af te breken.
 1. Slaap verbeteren
  Slaap is cruciaal voor ons functioneren. Ben je constant gestrest, dan is de kans groot dat je slaapproblemen ervaart. Door rustmomenten in te bouwen, zorg je ervoor dat je lichaam en geest tot rust komen en je dieper en beter slaapt.
 1. Creativiteit en productiviteit verhogen
  Tegenstrijdig misschien, maar even pauzeren kan je juist creatiever en productiever maken. Ben je constant 'aan', dan put je je brein uit en raakt je bevangen in tunnelvisie. Door af en toe een stapje terug te nemen, creëer je ruimte voor nieuwe ideeën en invalshoeken.
 1. Sociale relaties versterken
  Maak tijd voor de mensen die belangrijk voor je zijn! Door grenzen te stellen aan werk of studie, houd je meer tijd over voor sociale contacten met vrienden en familie. Sterke sociale relaties dragen bij aan je geluk en je mentale gezondheid.
 1. Zelfbewustzijn en reflectie vergroten
  Even stilstaan bij jezelf is essentieel. In de drukte van de dag vergeten we soms om naar binnen te kijken. Door te ontspannen creëer je ruimte voor zelfreflectie. Je leert jezelf beter kennen, je behoeften en grenzen te herkennen en gezondere keuzes te maken.
 1. Burn-out voorkomen
  Burn-out is een serieus probleem met verstrekkende gevolgen. Door regelmatig rust in te plannen en te ontspannen, voorkom je dat stress zich opbouwt en je energiereserves uitgeput raken. Zo verlaag je aanzienlijk de kans op burn-out.

Rustig aan doen is geen luxe, maar pure noodzaak. Het is een investering in je gezondheid en je welzijn. Maak er dus een gewoonte van om regelmatig te ontspannen. Je lichaam en geest zullen je dankbaar zijn!

Tips om te ontspannen:

 • Meditatie
 • Yoga
 • Wandelen in de natuur
 • Lezen
 • Muziek luisteren
 • Tijd doorbrengen met dierbaren
 • Creatieve hobby's uitoefenen
 • Niets doen!

Onthoud: Jij bent het waard om goed voor jezelf te zorgen! Maak er dus een prioriteit van om af en toe even te pauzeren en te ontspannen.

← Ouder bericht Nieuwer bericht →