Hoe ga je het beste om met stress? En wat doet stress met je gezondheid?

5 min read

Stress is een natuurlijke fysieke en mentale reactie op levensgebeurtenissen. Iedereen ervaart van tijd tot tijd wel eens periodes van stress. Dat kan voortkomen uit de dagelijkse drukte en hectiek waarbij je alle ballen in de lucht moet houden, tot serieuze levensgebeurtenissen, zoals een onverwachte slechte diagnose, familieproblemen, verhuizingen of het verlies van een persoon uit je omgeving.

Kortdurende stress kan voor mensen gunstig zijn. Het kan je helpen om je staande te houden in heftige omstandigheden. Je lichaam reageert dan op stress door een shot hormonen vrij te geven die je hart en ademhaling verhogen en je spieren voorbereiden om in actie te komen. Echter, vaak is het niet nodig om meteen in actie te komen (fight or flight), en is deze fysieke reactie dus voor niets en moet je lichaam weer reguleren tot je basisniveau. 

Wanneer dit kortdurend en niet vaak gebeurt, is er niets aan de hand. De stressreactie maakt je even alert, en daarna reguleert je lichaam weer. 

Maar als je stressreactie niet stopt en deze stressniveaus veel langer hoog blijven, dan heeft dat wel grote gevolgen voor je gezondheid. Chronische stress kan verschillende symptomen veroorzaken en je algehele welzijn beïnvloeden. 

Symptomen van chronische stress zijn onder andere:
  • Prikkelbaarheid / kort lontje / geen reserves hebben
  • Spanning mentaal en in je rug en schouders
  • Buikklachten
  • Hoofdpijn / migraine 
  • Slapeloosheid
  • Een “flare up” van lichamelijke klachten zoals eczeem 
  • Depressie
Hoe komt het dat stress zoveel invloed heeft op het lichaam? 

Je zit in het verkeer, te laat voor een belangrijke vergadering en kijkt naar de minuten die wegtikken. Je wordt zenuwachtig, omdat je geen controle hebt op het verkeer, maar het wel steeds later wordt. Je hypothalamus, een kleine controle-kern in je hersenen, voelt aan dat je mentale stress krijgt en besluit een opdracht uit te sturen om de stresshormonen op gang te brengen. 

Je hypothalamus of bijnieren maken geen onderscheid in dagelijkse stress of levensbedreigende stress. Daarom wordt de "vecht- of vluchtreactie" meteen geactiveerd.  Je hart gaat sneller tekeer, je adem versnelt en je spieren maken suikers vrij en zijn klaar voor actie. Deze reactie is ontworpen om in een noodsituatie snel te kunnen vluchten of vechten. Maar als de stressreactie dag na dag blijft vuren, raakt je lichaam totaal uitgeput van het aanmaken van deze fight or flight status. 

Ontkomen aan de drukte van ons moderne leven is lastig.

En ook onverwachte negatieve levensgebeurtenissen zullen in ieders leven een aantal keer voorbij komen. Dus de oplossing ligt in het ondersteunen van je geest en je bijnieren, zodat je de stress respons op gebeurtenissen kan matigen. Zo bescherm je je lichaam van die heftige fight or flight reactie of breek je deze reactie sneller af. Waardoor je je lekker blijft voelen, ondanks alle uitdagingen die het leven je toe gooit. 

Wat zijn adaptogenen?

Er bestaan kruiden en paddenstoelen die de stress respons heel effectief kunnen ondersteunen. Deze worden ‘adaptogenen’ genoemd, naar het Engelse woord “to adapt”. Deze fytonutriënten ondersteunen de bijnieren en de hersenen en brengen het lichaam terug in een staat van (hormonale) balans.

 

Wil je weten welke systemen in het lichaam te lijden hebben onder chronische stress? Lees hier!

← Ouder bericht Nieuwer bericht →

Leer onze supplementen kennen

Your product's name

$19.99

Your product's name

$19.99

Your product's name

$19.99

Your product's name

$19.99

Schrijf je in voor 15% korting

Healthy habits start here.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 15% korting op je eerste bestelling en blijf op de hoogte van onze nieuwste producten, aanbiedingen en sneak peeks.