De relatie tussen de lever en hormonen

Geplaatst door Sophie Flohil op

Wanneer jij al op de hoogte bent van alles wat met je gezondheid te maken heeft, dan heb je waarschijnlijk al veel gelezen over het belang van een gezonde lever!

En ondanks het feit dat je lever zich op één plek in je lichaam bevindt, heeft de lever invloed op vrijwel elk ander systeem in je lichaam. Inclusief je spijsvertering, je humeur, je energielevel, je slaap, je huid, je immuunsysteem en je hormonale balans. Dus als je op zoek bent naar gebalanceerde hormonen, dan is het verstandig om te beginnen bij je lever.

Lever en hormonale regulatie

Er is een samenwerking tussen je lever en de hormonale balans. De lever heeft namelijk de taak om circulerende hormonen in het lichaam af te breken. Wanneer dit op een goede manier gebeurt, dan zijn je hormonen in balans. 

Maar je raadt het al, de lever is vaak super druk bezig met het afbreken van allerlei andere toxines zoals pesticiden, stofjes uit het leidingwater, uitlaatgassen, alcohol en toxines die we binnenkrijgen via schoonmaakmiddelen en verzorgingsproducten.

Dit zorgt ervoor dat de lever overuren draait. En daardoor kan je lever minder effectief “oude hormonen” afbreken. Deze oude hormonen blijven daardoor te lang in het lichaam circuleren en dan zijn er eigenlijk dus te veel hormonen in het lichaam. Dat kan leiden tot oestrogeen dominantie of dat kan de balans tussen oestrogeen en progesteron ook verstoren. En dat noemen we een hormonale disbalans.

De lever en "oestrogenen van buitenaf"

Onze moderne wereld zit vol met “xeno oestrogenen”. Dat zijn stofjes met een oestrogene werking die we van buitenaf binnenkrijgen.  Bijvoorbeeld de minuscule plastics uit pet-flesjes of plastic voedingsverpakkingen. Die bevatten bpa’s die een oestrogeen werking uitoefenen in het lichaam. De bpa’s geven de oestrogeenspiegel ongevraagd een boost, waardoor ze de natuurlijke hormoonbalans ook van buitenaf verstoren.

De lever zou de bpa’s moeten afbreken, maar dat lukt niet altijd wanneer de lever eigenlijk ook is overbelast met al zijn andere taken. Daarbij is het afbreken van bpa’s ook lastig voor de lever.

De rol van oestrogeen bij vrouwen

Vrouwen hebben van nature een hogere oestrogeenspiegel. Het speelt een rol bij reproductieve gezondheid, de botgezondheid, de menstruatiecyclus, je slaap en zelfs je geestelijk welzijn. Onevenwichtigheden in de oestrogeenspiegels kunnen zodoende tot een groot aantal problemen leiden, waaronder zware, krampachtige menstruaties, stemmingswisselingen en slechte slaap.

Hormonale balans start bij de lever

Wie wil werken aan een hormonale balans, moet dus echt starten bij de lever. Vaak worden er bij hormonale klachten supplementen voorgeschreven die ondersteunen bij de gemoedstoestand (serotonine verhogende supplementen). Dat is op zich een logische keuze, want je humeur en de lever zijn dus nauw verbonden.

Maar, toch…. Het nemen van supplementen die enkel ondersteuning bieden op je humeur biedt geen oplossing voor het probleem. Het voelt meer als een pleister op het probleem

De oorzaak van je stemmingswisselingen of je humeur is dan namelijk niet behandeld. Wanneer de lever alsnog niet goed wordt ondersteund dan blijft deze overbelast. Dan kan het  hormonen niet goed afbreken en blijft de hormonale disbalans bestaan, en…. daarmee dus ook je humeur. 

START DUS BIJ DE LEVER, we kunnen het niet vaak genoeg herhalen. Start bij de lever en werk dan verder aan je humeur. Ondersteun de lever bij haar reinigende vermogen. Dan zul je merken dat de hormonale balans weer gaat herstellen, en daarmee kan je ook vanzelf een betere stemming ervaren.

Wat heb je op je lever?

Ook emotionele gifstoffen die (bijvoorbeeld weggehaald) door stress ontstaan, moeten door de lever worden afgebroken. Het gevolg van een overbelaste lever? Je hebt nauwelijks energie én je humeur daalt onder nul. Dus ook voor het verwerken van emoties moeten we goed voor de lever zorgen!

Als laatst nog wat easy lifestyle tips voor de lever:

  • Gooi over je salades, soepen en broodjes avocado een plukje broccolikiemen (sprouts). Deze sprietjes zijn rijk aan glucosinolaten. Deze worden omgezet in Indole-3-carbinol en sulforaan. En vervolgens in DIM. En DIM heeft weer een oestrogeen verlagend effect. Broccolikiemen bevatten 20 x meer glucosinolaten dan gewone broccoli. 

  • Eet de kleuren van de regenboog: zo veel mogelijk donker gekleurde vruchten en groenten zoals blauwe bessen, frambozen, kiwi’s, broccoli, bieten, groene bladsla (rucola, spinazie), rode paprika, gele paprika, wortel etc. Hoe meer kleur, hoe meer stofjes die de lever kunnen ondersteunen.

  • Begin de dag met een groot glas water met een halve uitgeperste (biologische) citroen. Elke ochtend! Voor het douchen. Dan kan dit alkalische drankje even zijn werk doen en alle verzamelde gifstoffen van die nacht helpen af te voeren.

  • Ga minstens 3 x per week buiten bewegen. Beweging zorgt voor circulatie, wat de afvoer van afvalstoffen kan ondersteunen. 

  • Ga op tijd slapen, elke avond rond dezelfde tijd. De lever is ’s nachts aan het afvalverzamelen en regenereren. Hoe beter de slaaproutine, hoe beter de lever zijn taken kan uitvoeren.

← Ouder bericht Nieuwer bericht →