6 redenen waarom je in de zomer acne kan krijgen

Geplaatst door Sophie Flohil op

Wanneer je aan "zomer" denkt, denk je niet aan puistjes.

Van eind april tot september worden we overspoeld met advertenties die ons laten geloven dat de zomer gelijk staat aan een stralende, zonovergoten huid, glanzend van een vleugje zweet of water van een middagje zwemmen.

Dus als je ineens meer puistjes krijgt dan normaal, kan dat verwarrend zijn – vooral als je gewoon van de zon wilt genieten. Helaas kunnen sommige van onze favoriete zomeractiviteiten schadelijk zijn voor onze huid.

Zomerdrankjes

Veel zomerse cocktails, zoals sangria, frosé, mojito's en margaritas, zitten vol met suiker – iets wat puistjes kan veroorzaken. Het consumeren van grote hoeveelheden suiker zorgt voor schommelingen in onze hormonen en verhoogt met name de insulinespiegel. Insuline verhoogt de talgproductie, wat poriën kan verstoppen en acne kan veroorzaken.

Om suiker gerelateerde puistjes te verminderen, probeer suikerrijke drankjes te beperken en kies voor dranken met weinig of geen suiker.

Airconditioning

Op dagen boven de 30 graden wil je het liefst in een vriezer zitten, maar je kiest ervoor om voor je airconditioner te zitten – alles om het zweten te stoppen. Maar te veel airconditioning kan je huid uitdrogen, waardoor je lichaam extra olie aanmaakt om de huid te hydrateren. Die overtollige olie kan poriën verstoppen en nieuwe puistjes veroorzaken.

Zweet

Zweten is essentieel om de lichaamstemperatuur te reguleren, maar in de zomer kan zweet zich mengen met vuil en ophoping op ons gezicht, wat poriën blokkeert en bestaande acne verergert.

De truc is om regelmatig te reinigen, maar niet te vaak, omdat je de huid niet verder wilt uitdrogen en daardoor de olieproductie wilt verhogen. Zorg ervoor dat je na het wassen van je gezicht nog steeds hydrateert om je huid niet te laten uitdrogen. 

Zonnebrandcrème

Sla zonnebrandcrème niet over. Sommige zonnebrandcrèmes bevatten echter chemicaliën die je huid kunnen irriteren, vooral die in "waterbestendige" formules.

De beste manier om veilig en puistvrij in de zon te blijven, is door een niet-comedogene zonnebrandcrème te kiezen, wat betekent dat deze speciaal is samengesteld om je poriën niet te verstoppen. Je kunt ook een minerale zonnebrandcrème proberen, die, in tegenstelling tot chemische zonnebrandcrèmes, bedoeld is om op de huid te blijven liggen in plaats van erin te worden opgenomen.

Zwembaden

Laten we het over chloor hebben. Het is een natuurlijk chemisch element dat wordt gebruikt om leidingwater te reinigen en zwembaden te desinfecteren. Wanneer een chlooroplossing aan een zwembad wordt toegevoegd, breekt het af in chemicaliën zoals hypochloorzuur en hypochlorietion, die micro-organismen en bacteriën in het water doden die gastro-enteritis, legionellose, voetschimmel en oorontstekingen kunnen veroorzaken.

Maar als het om je huid gaat, kan chloor bijdragen aan je puistjes. Chloor heeft een uitdrogend effect, omdat het essentiële lipiden van onze huid stript – wat leidt tot een extreem droge huid. Wat er dan gebeurt, is dat ons lichaam meer olie aanmaakt om deze extra droogheid te compenseren, wat dan je poriën verstopt – en puistjes veroorzaakt.

Om dit te voorkomen, probeer onmiddellijk na het zwemmen te douchen om chloor van de huid te verwijderen.

Je kleding

Merk je een toename van acne rond je voorhoofd? Als je deze zomer hoeden hebt gedragen, is het mogelijk dat ze zweet en vuil rond je haarlijn vasthouden, waardoor je poriën verstopt raken.

Hetzelfde geldt voor strakke kleding en andere delen van je lichaam – vooral als je na het zwemmen in een badpak blijft zitten. Als je geen ademende stoffen draagt en kiest voor strakkere kleding, is de kans groot dat je acne hebt op plekken zoals je bovenarmen, billen, borst of zelfs benen. Om dit te voorkomen, kies voor lichtere stoffen zoals katoen en linnen, zodat je poriën de kans krijgen om te ademen, en zorg ervoor dat je na het zwemmen uit je badpak komt om niet in achtergebleven bacteriën te blijven zitten.

← Ouder bericht Nieuwer bericht →